top of page

Relaties als groei

image0.jpeg

Relaties bevatten een wetmatigheid die ik steeds weer terugvind in de relaties die ik observeer: we worden verliefd op iemand die eigenschappen bevat die we (onbewust) zelf willen ontwikkelen. Als je dat eenmaal door hebt, ga je met heel andere ogen naar jezelf en je relatie kijken – ook op momenten van crisis.

Doorheen de jaren – en ook in eigen relaties – heb ik gemerkt dat krachtige relaties vaak worden bepaald door het vermogen om de ander te leren zien als spiegel van jezelf. Je trekt je partner niet voor niets aan. Hij of zij vertelt je voortdurend iets over jezelf wat je nog niet wist. Zo heeft je partner eigenschappen die je in jezelf ontbeert en die je zou kunnen ontwikkelen. Of hij/zij vertoont gedragingen die een vergeten kwetsuur uit je kindertijd aanraken en dus aan het daglicht kunnen brengen. 

 

Als we dit onder ogen zien, kunnen we stoppen relaties te idealiseren en ze tegelijk gaan waarderen als prachtige instrumenten om zelf als individu – en ook samen als koppel – te groeien. Hoe kan je partner je helpen een vollediger versie te worden van jezelf? Welk verborgen, vergeten of verguisd stuk van jezelf vind je terug in de ander – als iets wat je aantrekt, of juist stoort? Net zo ben jij een spiegel voor onbekende aspecten van je partner. Wanneer druk jij met je gedrag onbewust op het pijnpunt van je partner? 

 

Ook al geef ik zelf geen koppeltherapie, toch kan ik met jou je relationele parcours verkennen, verdiepen en verrijken, zodat je met nieuwe ogen naar jezelf en je partner gaat kijken en je je relatie een nieuwe boost kan geven.

bottom of page