top of page

Narcisme

743B211A-B5C3-43B5-8A9B-8FB3706B8D14.jpeg

De laatste jaren boomt het in mijn praktijk van vrouwen en mannen die met narcisme te maken krijgen. Dit kan verschillende vormen aannemen, van naar narcisme neigend gedrag – wat eigen is aan deze sterk individualistische en op onszelf gerichte tijden – tot de pathologische vorm ervan: een narcistische persoonlijkheidsstoornis, en alles er tussen.

Mensen die me erover aanspreken hebben één of beide ouders met deze trekken, maar de meesten vermoeden dat hun partner of minnaar/minnares deze narcistische kenmerken heeft. Een goed gesprek kan helpen de vermoedens hard te maken, beter te begrijpen waarom deze persoon in je leven is of was, en hoe je je er het best toe kan verhouden. 

Zelf heb ik ook een narcistisch getinte relatie gehad in het verleden. Mijn eigen beleving maakt dat ik minder klassiek therapeutisch met dat thema omga, maar meer vanuit mijn eigen ervaring.

 

Een relatie met een narcistisch persoon is een verslaving, waarvan je moet afkicken en dat vraagt tijd. Je wordt of werd namelijk op meesterlijke en vaak verwarrende manier voortdurend neergehaald en moet weer leren jezelf te vertrouwen en je zelfwaarde op te bouwen. Maar in uitwisseling kunnen we nagaan wat deze relatie je over jezelf vertelt en hoe deze ervaring je uiteindelijk kan versterken.

Herken je het volgende?

A narcissist’s prayer

 

That didn’t happen.

And if it did, it wasn’t that bad.

And if it was, that’s not a big deal.

And if it is, that’s not my fault.

And if it was, I didn’t mean it.

And if I did …

You deserved it.

Image by Pawel Czerwinski
bottom of page